HAJÓK

ILLA-BEREK II

ILLA-BEREK II

Tulajdonos: Kerényi István Tipusa: Etap 22i

A típus egyike a legkeresettebb európai kisjachtoknak a késői 80-as évekből. A 22i a 20-as és a 22-es típusok továbbfejlesztett változatának tekinthető ( Megj.: a 20-asból a mi kikötőnkben is áll egy példány, sajnos a nagy múltú gyár ma már nem létezik, a Dehler-be olvadt bele. A brand-et azonban még ma is használják.) A hajó tervezője a belga de Ridder a típust dupla falúra alkotta, a két héj között i tér ki van habositva, így a hajó elsüllyeszthetetlen és így igen jó hőszigeteléssel is rendelkezik. Ugyanakkor borulásbiztos is, 90 fokos dőlt helyzetben az árbóccsucson 23kp visszaállitó erő ébred. A hajó súlya 1,1t, így jól szállítható utánfutóval, amihez a felhúzható kiel is (40-125cm között állítható) hozzájárul.

A típus YS száma 113, igy általában a YSIII osztályba sorolják a regattákon.

A német YACHT folyóirat 1986/22. számában közreadott teszt főbb eredményei a következők:

A mérési körülmények: szélsebesség: 14 csomó

szélerősség: 4Bf

hullámosság: 1m

A mérési eredmények. cirkálás (40 fok): 4,6 csomó

Félszél 5,5: csomó

Hátszél (180 fok): 4,4 csomó

Kajütmagasság 140cm, befogadóképesség 6 fő, de csak 4 fő számára van kényelmes hálóhely.

A hajót 3 éve használtan vettem Németországban, azóta itt a Balatonon használom, több klubregattán vettünk részt vele (István a király kupa, Phönix…) valamint gyakran túrázok is vele (B. Akarattya, Fonyód, Keszthely, Badacsony, Szigliget…). Az ilyen célokra kiválóan megfelel, nagyon elégedett vagyok vele.

TÁTORJÁN

TÁTORJÁN

Tipusa: Aloa 17

Franciaországban tervezték és gyártották. A 80 as évek végéig töretlen volt népszerűsége az ottani tengeröblökben és a belvizeken.

A 40 cm es merülése, hatalmas kopkitje, kedvelt a horgászok, és élményvitorlázók körében..A test, rendkívül karcsú, és éles. A kategóriáját meghazudtoló menettulajdonságai főleg kreuz menetben csúcsosodnak ki..Raumban könnyen megsiklik, ezáltal visszakapkjuk a jollék vitorlás élményét. A Kielswert pedig magabiztos vitorlázást biztosít még a" deckvizen " is...

Rónai Attila

Rónai Attila

Eladó Rafale 600 típusú svájci építésű kielschwert-es, teljesen felújított 5 személyes, vitorláshajó, 35 cm merüléssel, alapvitorlázattal, rollbum, merev vorstag, új belső kárpitozás, tágas teakfa cockpit-el, Yamaha (4 ps) külmotorral, tárolókocsival. Megtekinthető a berényi kikötőbe.

Érdeklődni: 20/3692753

CSICSERGŐ

CSICSERGŐ

Tulajdonos : Vámos Csaba Tipusa: Jolle 15

"A 15-ös Jolle is, mint a háború előtt a legtöbb típus, egy Németországban népszerű hasonló vitorlás terveinek honosításával került a magyar vizekre. Itt aztán kitűnően bevált, hiszen a Jollére jellemző rugalmasságának, vagyis a sekély vízen való hajózhatóságának köszönhetően a tavak legkisebb zugai is felderíthetőek vele.Bizonyosan száznál is több 15-ös hajózik a Balatonon.Mivel kicsi és olcsó, népszerűsége töretlen a vízre vágyók körében.Jól bírja a balatoni hullámzást, megbízhatóan vitorlázik erős szélben is...."